The Parliament had Dissolved! Parlimen dah Bubar!

At 11:30 am just now, Malaysia’s Prime Minister, Datuk Seri Najib Tun Razak announced that the Malaysian Parliament had dissolved.

From AntaraPos:

Parlimen Malaysia dibubarkan hari ini

SHAH ALAM: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada sebentar tadi mengumumkan pembubaran Parlimen Malaysia bagi memberi lalu kepada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) diadakan.

Berucap secara langsung di saluran televisyen tempatan sebentar tadi, Najib berkata Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah telah memberi perkenan baginda untuk pembubaran Parlimen yang ke-12.

“Pada pagi ini saya telah mengadap Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah dan dan memohon pekenan utnuk Parlimen Malaysia dibubarkan pada hari ini Rabu, 3 April 2013.

“Sehubungan dengan itu baginda telah memperkenankan Parlimen ke-12 di bubarkan berkuatkuasa hari ini.

“Saya nasihat ketua negeri untuk mengadap bagi mendapat pekenan agar pilihan raya umum dapat diselaraskan secara serentak seluruh negara,” kata Najib.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dijangka akan mengadakan mesyuarat menetapkan tarikh penamaan calon dan hari mengundi.

Pilihan raya umum ke-12 (PRU12) diadakan pada tahun 2008 dan Parlimen yang ke-12 akan genap lima tahun pada 30 April ini.

Pada PRU12, Barisan Nasional (BN) memenangi 140 kerusi untuk mengekalkan kuasa di peringkat persekutuan secara  sejak negara mencapai kemerdekaan pada tahun 1957. Pakatan Rakyat memenangi 82 kerusi.

BN juga menguasai dewan undangan negeri di semua negeri kecuali Pulau Pinang, Kedah, Perak, Selangor dan Kelantan. Perak kemudian jatuh ke tangan BN.

2 thoughts on “The Parliament had Dissolved! Parlimen dah Bubar!”

    1. Yes, lets all choose the right party to be the government. The party which will protect our race and religion. The party which will keep the peace in our country. The party which deserves to be the government…

Feedbacks?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: